Yupqa quymoqlar universal nonushta bo'lib, to’yimli, mazali va ishtahani ochadi, ayniqsa masalliqlarni to'g'ri qo'shsangiz, yangi ta’m olib keladi. Quymoqlar har qanday turdagi qo'shimchalar bilan tortilishi mumkin - go'sht, pishloq va tvorogdan tortib mevalar va hatto shokoladgacha. Ammo bugun biz ushbu taomning eng yozgi versiyasi - turli xil rezavorlar bilan to'ldirilgan quymoq haqida gaplashamiz. Sizga qaysi rezavorlar bunday nonushta uchun eng yaxshi ekanligini aytamiz va mevali quymoqlar uchun tezkor retseptlar bo'yicha fikrlarni baham ko'ramiz.
XAMIR XUSUSIYATLARI
Rezavorlarga o'tishdan oldin, siz xamir - quymoq uchun asos haqida qaror qabul qilishingiz kerak. Meva va rezavorli masalliq xamirning ozgina shirin yoki neytral bo'lishi kerakligini ko'rsatadi - lekin sho'r emas. Asosiy qoida: 1. Agar siz nordon rezavorlardan (smorodina, oblepixa, shilvi, krijovnik) foydalanishni rejalashtirmoqchi bo'lsangiz, nordonlikni muvozanatlash uchun xamirni ozgina shirin qilish mumkin; 2. Shirin rezavorlar (qulupnay, malina) uchun shakar miqdori ko'p bo'lmagan neytral xamirni olgan yaxshi, shunda taom o’ta shirali bo'lib qolmaydi.
TAOMNI QANDAY QILIB YANADA MUVOZONATLASHTIRISH MUMKIN
Shakardan voz kechish va unning muqobil turlariga o'tish bunday nonushtani yanada muvozanatli qilishga yordam beradi. Oddiy oq shakar o'rniga asal, zarang siropi, steviya yoki fruktoza kabi boshqa, sog'lom shirinlashtirgichlardan foydalanishingiz mumkin. Klassik mayda bug'doy uni butun don, guruch yoki grechka bilan almashtirilishi mumkin. Bunday quymoqlar foydali bo'ladi va ayni paytda odatdagidek mazali bo'lib qoladi.
GURUCH UNIDAN QUYMOQ
Guruch uni bug'doy uniga qaraganda yaxshiroq hazm qilinadi, ko'proq sekin uglevodlarni o'z ichiga oladi va undan tayyorlangan taomlar kamroq kaloriyaga ega bo’ladi, shuning uchun uni klassik retseptlarga ajoyib muqobil sifatida osongina ishlatish mumkin. Guruch unidan tayyorlangan quymoqlar nozik, yumshoq va neytral ta'mga ega, shuning uchun ular uchun har qanday masalliq mos keladi - ham sho'r, ham shirin. Muqobil unlardan tayyorlangan foydali quymoqlar uchun ko'proq retseptlarni ko'rish uchun “Quymoqlar: glyuten va shakarsiz retseptlar” maqolamiz bilan tanishing.
REZABORLARNI QANDAY TANLASH MUMKIN
Siz har qanday rezavor mevalarni olishingiz mumkin - yangi yoki muzlatilgan, butun yoki maydalangan, murabbo, jem, konfityur yoki quyuq jele shaklida. Tanlashda o'zingizning didingizga qarang: 1. Agar siz shirin ta'mlarni yoqtirsangiz, unda siz qulupnay, maymunjon, malina, olcha, gilosni tanlashingiz kerak, ko'proq shirin ta’m uchun ozgina asal yoki tabiiy topinambur siropi qo'shishingiz mumkin. 2. Agar siz yengil nordonlikni afzal ko'rsangiz, u holda yovvoyi rezavorlar (chernika, golubika, klyukva, yejevika) mos keladi, shuningdek, shilvi, krijovnik, oblepixa, qizil yoki qora qorag'at. Mevalarning ta'mini yanada yorqinroq qilish uchun ularga ozgina limon sharbati va limon yoki apelsin po’sti qo'shishingiz mumkin.
MUZLATILGAN REZAVORLARDAN
MASALLIQNI QANDAY TAYYORLASH KERAK
ягоды 1.png
Klassik rezavorli masalliqni tayyorlashning eng oson usullaridan biri quyuq, jelesimon tuzilishga ega konfityur tayyorlash. Buning uchun bir necha stakan muzlatilgan butun rezavor mevalarni oling, ularga bir necha osh qoshiq limon sharbati, ta'bga qarab shirinlashtirgich qo'shing va ozgina suv bilan qozonda qaynatib oling. Ba'zi rezavorlar (masalan, smorodina, klyukva yoki maymunjon) pishirilganda konfityurni quyuqlashtirishga yordam beradigan pektinni o'z ichiga oladi. Ammo, agar tabiiy pektin yetarli bo'lmasa, unda aralashmaga ozgina suyultirilgan kraxmal qo'shishingiz va quyuqlashguncha uni yana qizdirishingiz mumkin - bu bilan u yumshoq jelega o'xshash tuzilishga ega bo'ladi va quymoqlardan oqib chiqmaydi. Agar holat baribir juda suyuq bo'lib chiqsa, uni ikki qismga ajratish mumkin. Suyuq mevali sharbatini alohida idishga to'kib tashlash kerak, so'ngra undan sous sifatida foydalaniladi, bu taomni ustidan chiroyli bezatadi va quyuq qalin aralashmani masalliq sifatida ishlatish mumkin.
YANGI REZAVORLARDAN
ягоды 2.png
Agar xohlasangiz, rezavorlarni pishirmasligingiz, darhol yangiligida foydalanishingiz mumkin. Eng oson yo'li - ularga ozgina shakar yoki shakar kukuni sepib, 10-15 daqiqaga qoldirish - bu bilan ular sharbat beradi va yumshoqroq bo'ladi. Olingan aralashmani keyin quymoq ichiga solish mumkin. Shakar miqdorini kamaytirish uchun uni limon sharbati bilan aralashtirilgan asal bilan almashtirish mumkin. Yana bir variant - quymoqlarni oddiy yangi rezavorlar bilan bezash va yogurt yoki kam yog'li smetana bilan tortish yoki bir xil tuzilishdagi pyure olinmaguncha ularni elakdan o'tkazish.
QO'SHIMCHALI REZAVORLARDAN
ягоды 3.png
Rezavorlar ko'plab mahsulotlar bilan yaxshi uyg’unlashadi, shuning uchun siz ular bilan cheksiz tajriba qilishingiz va ta’mlarning yangi kombinatsiyalarini yaratishingiz mumkin. Ovqatingizga oqsil qo'shish va nonushtangizni yanada muvozanatli qilish uchun ularni yumshoq tvorog yoki tvorogli pishloq bilan qo'shib ko'ring. Va agar siz murakkab narsani xohlasangiz, tvorog o'rniga qaymoqli italyan maskarpone yoki rikotta pishlog’ini sinab ko'ring, ular o'zlarining nozik tuzilishi bilan suvli rezavorlarni to’ldiradi.