Pomidor

foydali

Barcha jug’rofiy kenglikda yetishtirilib uning turli xili katta va kichik, yumaloq, uzunchoq, qovurg’ali, noyob va nok shaklida, qizil, pushti yoki sariq ranglari mavjud.

Tomatoes contain valuable fibers

100 g pomidor – 19 kkal

Uning tarkibida qimmatli seluloza, kalsiy, kaliy, fosfor, va ko’p miqdorda A, B, C, E vitaminlar mavjud.


Uy doktori, jismoniy yetuklik

Pomidorlarni terapevtik ta’siri isbotini nafaqat yurak hamda buyraklar balki terining yosharishida ham ko’rishimiz mumkin.

Ko’pchilikning yoqimtoyi

Dunyodagi eng ko’p iste’mol qilinadigan sabzavotdir. Ishlov berilmay yeyilganda foydaliloq. Amerika dietologlarining fikriga ko’ra pomidor sharbatining kunlik bir stakan iste’moli sog’liq, go’zallik va yoshlikni kafolatlaydi.

Ularni pishganini yoqtirasiz

Pishgan pomidorlarning qizil rangi lycopen moddasi tufaylidir. Ushbu tabiiy pigment sklerozga qarshi va saraton hastaligiga qarshi kuchga ega, ayniqsa prostata saratoni bilan hastalanish xavfini kamaytiradi. Pishirilmagan pomidorlardan ko’ra sho’rva va souslarda uni o’zlashtirish osonligi isbotlangan

Muhabbat olmasi

Pomidor Yevropani eggallab olayotganida unga afrodiziak sifatida qaralardi. Fransuzlar unga “pomme d’amour”  yani “muhabbat olmasi” deya nom bergan.

 Tomoto is recommended in slimming diets

Sirli Latino

Pomidor Janubiy Amerikadan kelgan. Yevropaga XVI asrda kelgan. Avvaliga uni zaharli deya dekorativ o’simlik sifatida o’stirilgan. Italiyaliklar birinchi bo’lib uni mazasiga baho berishgan bo’lsa ham XVIII asr oxirilarida u uy xo’jaligida emas folbinlar qozonida bo’lgan. Italiya va Fransuz imigrantlari uni Qo’shma Shtatlarga olib kelishgan.

La Tomatina
Har yili yilning so’nggi chorshanba kuni Valensiya yaqinidagi Bunol degan joyda buyuk pomidor jangi – La Tomatina bo’lib o’tadi. Jangdan bir kun oldin pomidor yuklangan yuk moshinalari tayyor bo’lishadi va ertasi kuni soat 11 da ularni shahar o’rtasiga olib keladilar. Marosim ustalari 2 soat davomida “qonli” jang olib boradilar. Jangdan so’ng ba’zilar daryoga cho’milgani, qolganlari esa mashhur paella bilan a’lo darajadagi mahalliy sharob ichgani boradilar.

, , ,