Baqlajon

foydali

Iliq iqlim sevuchi, uzin siyoh rang mevasi uchun yetishtiriladigan bir yillik o’simlik

Eggplant Vegetables lowers blood cholesterol levels.
 

100 g baqlajonda – 18 kkal

Baqlajonda seluloza, kalsiy, kaliy, fosfor, PP, A, B1, B2 vitaminlari bor.

 

Yurakka foydali

Qondagi xolesterol miqdorini kamaytiruvchi sabzavotlardan biri hisoblanadi

…miyya faoliyati ham yahshilanadi

Baqlajonda miyya hujayralarini shikastlanishidan saqlovchi antioksidant moddalari juda ko’pdir. Antioksidant miyyani radikallardan himoya qiladi, zaxarli moddalarni chiqarishga va ozuqaviy moddalarni harakatlanishiga yordam beradi.

Jilmaying!

V chi asrlarda Xitoyda go’zal ayollarning yaltiroq tishlarini – qora kulgu deb atashgan. Bunga qora baqlajonning po’stlog’ini tishga surtish orqali erishilgan.
 Eggplant Vegetables contain powerful antioxidants

Sharqiy turi

Baqlajon V chi asrlarda Xitoy hamda Hindistonda yetishtirilar edi. Buyuk karavonlar uni Shimoliy Afrikaga u yerdan esa Arab bosqinchilari Ispaniyaga olib kelganlar. O’rta asrlarda u bezak o’simligi sifatida yetishtirilgan chunki usha paytdagi tabiblar uni tana haroratini ko’tarishi va tutqanoqni keltirishiga ishonganlar.  Zamonlar o’tib baqlajon Osiyo va O’rta yer dengizi xalqlari taomlarining muhim sabzavotlariga aylandi.

, , , ,