• nutrients

Yashil no’xatlar – Qirollar taomi

foydali

Yashil no’xatlar eng mazali va ommaviy sabzavotlardan biridir. Ular har birimizning dasturxonimizda taniqli mehmondir. Biroq ularning tarixi juda ajablanarli.

Shohona sabzavot

Pishmagan yangi holatda iste’mol qilingan yashil “bog’ ” no’xatlari Ilk Zamonaviy Yevropaning (15 chi asrlardan 18 chi asr oxirlarigacha) innovatsion boylik bo’lgan. Angliyada “dala no’xati” va “bog’ no’xati” o’rtasidagi farqlash 17 chi asrlarga oid. Shirin no’xatlar, keyinchalik fransuzlar uni butunlaycha iste’mol qilinganligi sababli mange-tout  deb nomlashgan, Frantsiyaga Genri IV davrida Gollandiyaning bozorlaridan fransuz elchisi tomonidan keltirilgan. Yashil no’xatlar Frantsiya qiroli Luis XIV saroyi boshqaruviga 1660 yilining Yanvar oyida Genuyada tanishtirilgan, va katta tantana sifatida, Qirol oldiga no’xat to’ldirilgan savat qo’yilgan, va so’ngra kichik idishda no’xatli taomlar Qirol va Qirolichaga taqdim etilgan. U tez orada erta pisharligi uchun o’g’itlar solib oyna ostida saqlab yetishtirilgan va hozirgi kun ham hashamatli delikates hisoblanadi.

Green peas

Hozirgi, hazm qilinishi qiyin bo’lgan terisi ajratilgan, bo’lingan no’xatlar 19 asr oxiri mahsulotlari.