• nutrients

Sariq sabzavotlar ko’zingiz va teringiz uchun eng yaxshi dori

foydali

Siz sariq va to’q sariq sabzavotlar xususiyatlari va ularni salomatlikka ta’siri to’g’risida hech o’ylab ko’rdingizmi? O’qing va rangli taom tayyorlash uchun nimani eslab qolish kerakligini ko’rib chiqing.

Sariq sabzavotlarda uchraydigan karatenoidlar odatda murakkab tarkibiy guruhdir. Ular beta-karotin, lutein, zeaksantin va likopendan tashkil topgan. Bundan tashqari individual karatenoidning boshqa o’ziga hos vazifalari mavjud. Bular ba’zilaridir:

  • egiluvchanlikni kuchaytirish
  • ko’z himoyasi
  • aterosklerozga qarshi himoya
  • teri, soch va tirnoqlar holatini yaxshilash
  • erkin radikallardan himoya

Yellow vegetables

Inson tanasi karatenoidlarni hayot uchun muhim bo’lgan A vitaminiga aylantirish xususiyatiga ega. U immunitet tizimini kuchaytiradi va teri holatiga ta’sir ko’rsatadi. Karatenoidlar yana ko’rish faoliyati uchun muhimdir chunki ular ko’rish uchun javob beruvchi sariq dog’larning tarkibiy qismidir. Bundan tashqari, sariq va to’q sariq sabzavotlar tanani zararli UB nurlardan himoya qiladilar.Karatenoidlarga boy dieta qiluvchi insonlarning terisi sekin qariydi. Karatenoidlar suyaklar holatini kuchaytirish orqali yaxshilaydi. Yana, ushbu pigmentlar ko’plab saraton kasalligini keltirib chiqaradigan zararli erkin radikallardan himoya qiladilar. Sariq va to’q sariq sabzavotlarni yetarli darajada iste’mol qilmaydigan kishilar prostata saratonini orttirishga ko’proq moyil bo’ladilar. Karatenoidlar bo’yin, o’pka, oshqozon ichak trakti saratoni xavfini kamaytiradi va qon tomirlarda xolesterol to’planishini  kamaytirish orqali yurak tomir kasalliklaridan himoya qiladi.

Sariq va to’q sariq guruhdagi sabzavotlar quyidagilar:

  • sabzi
  • jo’xori
  • osh qovoq
  • sariq bulg’ori qalampiri
  • pomidorlar