Ko’zlarni himoya qilish – sabzavotlardagi tabiiy filtrlar

foydali

Bilasizmi, siz ko’zlaringizni UB nurlardan to’g’ri sabzavot va meva iste’mol qilish orqali himoya qilishingiz mumkin? Ko’zlarni qanday himoya qilishni bilib oling.

Ba’zi ozuqalar ko’zlarni kuchaytirib quyosh nuridan himoya qiladi. Ularni orasida erkin radikallarni neytrallaydigan antioksidantlar mavjud. Ularning eng muhimlari E, A va C vitaminlari hamda beta-karotin (pro-vitamin A); ularning ishi rux, magniy va selen kabi minerallar, shu bilan birga antotsianin qizil va ko’k meva ranglari (ko’pincha chernika va yejevikada uchraydi) tomonidan qo’llab quvvatlanadi. Ko’zlar uchun qo’shimcha himoya to’r parda va Sariq dog’larda uchlaydigan: zeaksantin va lyutein. Ularda ham antioksidant xususiyatlari mavjud bo’lib quyoshdan tabiiy himoya, ultra binafsha nurlarni so’ruvchi vazifani ham bajaradilar. Bizning tanamiz zeaksantin va lyutein ishlab chiqarmaydi, biroq ularni taomlarimizda topishimiz mumkin ayniqsa sabzavotlar (sabzi, ismaloq, brokkoli, jo’xori, karam, petrushka, latuk salati va no’xatlar kabi) ushbu moddalarga boy.

, , , , , ,