• nutrients

Qaynatish yoki Bug’da pishirish. Sabzavotlarni qanday pishirish kerak?

mazali

To’g’ri ozuqaning muhim tarkibiy qismi bu mahsulotlarni to’g’ri tanlash va ularni to’g’ri yo’l orqali tayyorlash. Qaysi uslubni tanlashni va undan to’g’ri foydalanishni bilib oling.

An’anaviy suvda tayyorlashning katta bir ustunligi bu bug’da pishirishdan ko’ra osonligidir. Taomni suvda tayyorlash deganda taomni 90-100ºC darajadagi qaynoq suvda pishirish tushuniladi. Qaynatish davomida oqsil va kraxmallar ishlab chiqiladi va insonni hazm qilish tizimida so’rilish uchun tayyor bo’ladi. Yana, jarayon davomida mineral va vitaminlar mahsulotdan qaynatmaga o’tadilar. Shuning uchun, qaynatmalar, qimmatli ozuqalar darajasi yuqori bo’lganligi sababli, sho’rva yoki sous kabi boshqa narsalar uchun ham ishlatilishi mumkin.

Tayyorlashning boshqa bir usuli bu bug’da pishirish. Ushbu jarayonda mahsulotlar taxminan 120ºC darajada bug’lanadi. Bug’da pishirishni maxsus qosqonlarda yoki osti qalin, ichida savat bo’lgan oddiy qozonlarda amalga oshirish mumkin. An’anaviy qaynatishdan ko’ra sabzavotlar bug’da biroz tezroq pishadilar. Bunda suvda pishirilgandan ko’ra mahsulotlarning ozuqaviy moddalari kamrok yo’qolishiga yo’l qo’yiladi. Bundan tashqari bug’da pishirilgan mahsulotlar tabiiy ta’mi, yumshoqligi, mazasi va rangini o’zida saqlab qoladilar.

Qaynatish yoki Bug’da pishirish. Sabzavotlarni qanday pishirish kerak?

Har ikki usulni qo’llab ko’ring va qay biri mazaliroq o’zingiz qaror qiling.

Zavqlaning va tayyorlang:
Qaynatish va parda pishirish sirlari

, , , , , ,