• nutrients

Makaron turlari

mazali

Makaronlar eng qadimiy oziq ovqat mahsulotlardan biridir. Xitoydagi Sariq Daryo bo’yidagi neolit davriga oid topilmalar uni 4000 yil ilgari tayyorlanganligini tasdiqladi. Suv va un aralashmasidan tayyorlanib keyin quritilgan an’anaviy makaronni Arablar ham bilganlar. Makaron ishlab chiqarishida ishlatiladigan unlarga qarab biz bir nechta turlarini ajratishimiz mumkin.

Elanmagan unli makaron – ushbu makaron o’z o’zi bilan elanmagan undan kuchli tegirmonda tayyorlangan undan tayyorlanadi. U bug’doy (makaron jigarrang sarg’ish rangga ega bo’ladi) yoki arpa (makaron to’q jigarrang bo’ladi) unidan tayyorlanadi. Elanmagan undan tayyorlangan makaron tarkibida vitamin va minerallar ko’proq bo’ladi.

Guruchli vermishellar guruch unidan tayyorlanadi. U asosan kraxmaldan iborat bo’lib glutein va yog’lardan xolidir.  U
Osiyoda ayniqsa Xitoyda juda ham ommaviydir. Uni tovuq go’shti, dengiz mahsulotlari va sabzavotlar bilan taqdim etish mumkin. Osiyo suyuq taomlari uchun a’lodir.

Soya makaroni – uni soyadan olgan deb o’ylashadi, biroq bu noto’g’ri. Aslida uni tarkibida moshdan olingan kraxmal mavjud. Uning tarkibida 10% protein mavjud. Gluteindan xoli. Suyuq ovqat, o’ramalar bilan taqdim etilgani yaxshi
yana cho’chqa yoki mol go’shti va sabzavotlar bilan ham taqdim etish mumkin.

Jo’xori makaroni – jo’xori unidan tayyorlangan sariq makaron. U A, B va E vitaminlarga hamda tolaga boy. Uning tarkibida yana magniy va kaliy mavjud. Unga juda sog’lom mahsulot sifatida qaraladi. U Meksika salatlari va loviyalar bilan yaxshi ketadi.

PASTA-SHAPE2-UZ

Sevimli makaron turingizni toping

Ko’proq mazali retseptlarni bilib oling:

Kechki ovqat iste’mol qilishda ilhomlanish – maslahat va hiylalar, “Qanday qilib”lar, o’zini tutish odobi

, , , , , ,