Sho’rvalarda qancha kaloriya bor

chiroyli

Turli xil sho'rvalarning protein, yog' va uglevodlari miqdori jadvali.

Find out how many calories are there in soups. Calories chart will help you to find out amount of proteins, fats and carbohydrates are in soups.

Sho’rva pishirishning shunchalik reseptlari ko’pki ularni cheksiz sanab o’tishimiz mumkin. Sho’rva by go’sht bilan birga pishiriladigan sabzavotlar yig’indisidir. Ularga pasta (makaron), arpa yoki guruch solinishi mumkin. Sho’rva shirin bo’lishidan tashqari bizni past kaloriyali bo’lib, bizni uglevodlar, dietik to’qimalar, kaliy, temir, magniy, B vitaminlar guruhi, E vitamini va beta-karotinlari bilan ta’minlaydi.

Sho’rvada qancha kaloriya bor
Maxsulot Miqdor Quvvatliligi  (kcal) Protein (g) Yog’ (g) Shakar (g)
Olmali sho’rva 100 ml 42 0,1 0,1 11,8
Loviyali sho’rva 100 ml 62 4,0 1,8 10,0
Mol go’shtidan qaynatma sho’rva 100 ml 4 0,6 0,2 0,0
Karam va kartoshkali sho’rva 100 g 38 1,0 3,8 2,1
Karam sho’rva 100 g 31 0,9 2,1 3,1
Gulkaram sho’rva 100 ml 28 1,6 0,5 4,9
Seldereyli sho’rva 100 ml 37 1,6 1,8 4,5
Tovuq sho’rva 100 ml 1 0,1 0,0 0,0
Arpali sho’rva 100 ml 124 2,2 3,1 23,5
Lavlagili sovuq sho’rva 100 ml 36 0,5 2,0 4,2
Ukropli solyanka 100 ml 42 1,4 2,0 5,0
Baliqli bulyon 100 ml 2 0,4 0,0 0,0
Baliqli solyanka – Ruslar sho’rvasi 100 ml 25 2,4 1,2 1,2
Baliq sho’rva 100 ml 46 3,4 1,0 5,5
Fransuz no’xot sho’rvasi 100 ml 43 2,2 0,6 8,9
Gruzin go’shtli sho’rvasi 100 ml 75 3,1 4,5 5,5
Yashil no’xotli sho’rva 100 ml 56 3,2 1,2 11,2
Porey piyozi va lapshali sho’rva 100 ml 39 1,4 1,1 6,6
Guruchli limon sho’rvasi 100 ml 58 1,4 2,2 8,7
Go’sht va guruchli sho’rva 100 ml 34 0,7 1,1 5,2
Qo’ziqorinli bulyon 100 ml 3 0,5 0,1 0,0
Qo’ziqorinli sho’rva 100 ml 26 1,3 1,8 1,3
Okroshka – kefirli sovutilgan sho’rva 100 ml 47 3,1 1,9 4,3
Okroshka – kvasli sovutilgan sho’rva 100 ml 52 2,1 1,7 6,3
Piyoz sho’rva 100 ml 44 1,4 2,7 4,0
No’xot sho’rva 100 ml 66 4,4 2,4 8,9
Qo’ziqorinli marjon sho’rva 100 ml 43 1,6 1,2 6,4
Kartoshka sho’rva 100 ml 39 1,4 1,1 6,6
Arpali kartoshka sho’rva 100 ml 54 1,3 1,2 9,5
Lapshali kartoshka sho’rva 100 ml 48 1,3 1,0 8,4
Guruch sho’rva 100 ml 48 1,4 1,3 7,7
Nordon karamli va kartoshkali sho’rva 100 g 32 0,6 2,1 2,7
Sibir sho’rvasi 100 ml 48 1,9 1,5 6,8
Solyanka – qo’ziqorin, sabzavotlar va karam solingan ruslar sho’rvasi 100 ml 134 3,3 10,5 6,6
Solyanka - Sabzavotlar va nordon karam solingan Ruscha sho’rva 100 ml 106 3,6 7,0 7,1
Shovul sho’rva 100 ml 40 1,6 2,5 2,9
Loviyalar solingan sho’rva 100 ml 66 3,4 2,2 1,4
Ruslar nordon sho’rvasi 100 g 34 0,6 2,8 1,5
Kartoshkali ismaloq sho’rvasi 100 ml 40 2,2 0,9 6,6
Yoz sho’rvasi 100 ml 49 1,1 2,1 6,4
Tomatli sho’rva 100 ml 28 1,3 1,8 1,9
Lapshali tomat sho’rvasi 100 ml 35 1,5 1,8 3,3
Guruchli tomat sho’rvasi 100 ml 37 1,5 1,8 3,9
Qorin 100 ml 84 16,0 2,2 0,0
Ukraina borshi 100 ml 49 1,1 2,2 6,7
Sabzavotli sho’rva 100 ml 43 1,7 1,8 6,2
Loviyali sabzavot sho’rva 100 ml 46 1,6 2,1 5,2
Go’sht bilan bug’doy sho’rvasi 100 ml 57 2,9 2,2 6,4

 

Sho’rvalarning ozuqaviy qiymati

Sho’rva bizning parhezimizning o’ta muhim unsure bo’lgan suvni oladi. Pishirilishi sababli ular engil va ularning tarkibidagi to’qimalar kamroq ta’sirchan bo’ladi. Bunga qo’shimcha bizning organizmimiz to’qimalarni hazm qilmaydi va shuning uchun sho’rva semirib ketishning oldini olishda qimmatbaho qurol xisoblanadi.

Eng muhimi shundaki sho’rva tarkibidagi sabzavotlar o’zining deyarli barcha oquqalarini o’z ichida saqlab qoladi, lekin vitamin va minerallar sho’rvaga yuvilib ketsada baribir uni iste’mol qilamiz. Garchi juda ta’sirchan bo’lgan C kabi vitaminlarning yo’qotilishining oldini olmasa ham, baribir ularning eng yaxshi manbasi yangi meva va sabzavotlardir.

Sovuq kunda uyda shirin sho’rvadek boshqa nima ham bizni isita olardi. Sho’rvaning ozuqaviy qiymatini saqlab qolish uchun krem va boshqa qo’shimalarni ishlatishdan cheklaning, ularning o’rniga zanjabil, kardamon yoki muskat yong’og’i kabi qizdiruvchi ziravorlas slogan yaxshi.

Saqlash usullari

Sho’rvani pishirib bo’lganingizdan keyin uni xona issiqlik darajasida 2 soatdan ko’p (issiq kunlarda 1 soat) ushlamaslik kerak. Keyin uni muzlatgichga solib qo’yish kerak yoki muzlatish kerak, bo’lmasa xavfli bakterialar tarqalib boshlashi mumkin. Agar sho’rvani muzlatmoqchi bo’lsangiz birinchi bo’lib uni muzlatgichda sovutib olding, bunda xolda uning tarkibidagi ozuqaviy qiymatini ko’proq saqlab qolasiz. Agar ovqat ortib qolgan bo’lsa uni toza konteynerga solib qo’ying, pishirilgan qozonda ovqatni qoldirmang.

, ,