Turk taomlari

mazali

Turk taomlarida turli xil ta’m va ingredientlar uyg’unlashgan. Bu xilma-xillik Turkiyaning tarixi va geografik joylashishi bilan chambarchas bog’liq. Turkiya Evropa Osiyo va Arab mamlakatlarining chorraxasida joylashgan.

Ovqatlarning xilma-xilligi

Turkiyada odatiy nonushta non, qo’y pishlog’i, zaytunlar, pomidorlar bodringlar va mercimek áorbasi – tovuq go’shti va no’xotli sho’rva va juda ko’p nonlardan tashkil topadi. Meze – taomlarga qo’shimcha maxsulot sifatida juda mashxur.

Sabzavotlardan alohida taomlar

Turk taomlarida sabzavotlar taomlarga qo’shimcha sifatida ishlatilishidan tashqari asosiy taom sifatida ham ishlatiladi. Buning yorqin misoli eng mashxur bo’lgan Imom Bayildi taomidir. “Xushidan ketgan Imom” (to’g'ridan-to’g'ri tarjimasi) bu ichiga piyoz, pomidor va sarimsoq piyoz solingan baqlajondir. Bu taomning qiziqligi shundaki, u zaytun yog’ida pishiriladi va salqin xolatda tortiladi.

„Xushidan ketgan Imom”  

Bu taom haqida gapirganda uning nomining kelib chiqish afsonasini e’tiborga olmasdan bo’lmaydi. Bu afsonaning kelib chiqishi har xil, lekin bularning orasida eng ishonarlisi bu bir musulmonlarning etakchisi Imom o’z xotini ichiga sabzavotlar solingan baqlajonni ko’rib xushidan ketib qolgan.

Turkey's Imam bayildi

Qahva yoki choy?

Turkiyaliklar ovqatga kelganda xecham shoshilishmaydi. Ular ovqatni sekin iste’mol qilishni va ularning ta’midan xaqiqatdan xam baxramand bo’lishni yoqtiradilar. Bu qaxvaga xam tegishli. Kahve mashxur Turkiya qaxvalaridan bo’lib maxsus kichkina idishchada yanchilgan er no’xoti shakar bilan aralashtirilib damlanadi. Damlanib bo’lganidan keyin ularni ushlagichsiz maxsus idishlarga quyiladi. Qaxva uch xil turda tayorlanadi shakarli (shirin), o’rtacha (ozgina shakar), achchiq (shakarsiz).

Qahva haqiqatdan ham juda mashhur, lekin choy birinchi o’rindagi ichimlik. Aytishlariga qaraganda, turklar xato bekorchiligida ham choy damlab ichishadi. Choyni 10 minutlarcha qaynatishadilar. Qaynagan suvni kuchli ekstrakt ustiga quyiladi va idish ichiga shirinlik solinadi. Choyni kichkina lola shaklidagi shisha idishlarga quyiladi.

 

Asosi Mezze …

Turkiyada ko’p faqat qo’shimcha taomlarni tortuvchi restoranlar ko’p. Ular odatiy taomlardan ko’ra ta’mliroq bo’lgani uchun ularning o’rniga iste’mol qilsa bo’ladi. Ko’pchilik qo’shimcha taomlarning orasida beyaz peynir – ya’ni qo’y sutidan pishloqni, yaproq do’lmasi – uzum barglaridan do’lma, tarama – treska ikrasidan pasta yoki kabak qizartmasi – yogurt sousida qovurilgan tsukkinini aytish mumkin. Turklarning sevimli taomi bu imam bayildi (xushdan ketgan imom) – pomidor, piyoz va sarimsoq solib qovurilgan baklajondir. Bu taomning o’ziga xos xususiyatlaridan biri bu ushbu ovqatni qo’lingiz bilan eyishingiz mumkinligidadir.

 Turkey Sacred Koran

Go’sht, go’sht va yana go’sht

Turkiyaning an’anaviy go’shtli taomlari butun dunyoda mashxurdir. Qur’on buyicha Turklarda chochqa go’shti iste’mol qilish ta’qiqlangan, lekin qo’zichoq go’shtini eyish mumkin. Ular sabzavotlarni go’sht bilan xam dimlashadi. Turkiyaning dengiz buyi shaxarlarida baliq va dengiz taomlarini iste’mol qilishadi.


Kabob – qilichda qovurilgan go’shtning qisqacha tarixi

Turk kebabi haqida nima deysiz? Hayoti davomida bir marta bo’lsa ham bu taomni tatib ko’rmagan inson bormikin? Afsonalarga qaraganda, Iskandar Bursa kabob panjarasini ixtiro qilgan. Turk qo’shinlari uyidan yiroq bo’lgan paytlarida go’shtni o’zlarining qilichida qovurib iste’mol qilishgan.

Iskandar vertikal panjarani o’ylab topgan, farqi shunda ediki go’shtdan erib tushayotgan yog’ tepadan pastga qarab to’yintirilgan. Bugungi kunda bu ixtironi dunyoning turli xil burchaklarida uchratishingiz mumkin. Kabob odatda yupqa non va salad bilan birga tortilgan.

Sauces with milk

In other parts of the country are popular vegetables and dairy products. The milk is getting very popular in Turkey, gravy, similar to a thick and slightly salty yogurt. The sauce is the basis of many sauces and beverages, such as: ayranu – mixed with water or an ice cube with salt yogurt, chopped cucumber and onion.

Turkiya shirinliklarining o’ziga xosligi

Boshqa oshxonalar kabi Turkiya xam uziga xos shirinlik va dessertlariga ega. Tarvuz, uric va xurmolardan qilingan yangi sharbatlari juda mashxur. Lekin shirinliklar orasida eng asosiysi baxlavali dessertlardir. Shirin yarim Fransuz ponchiki, sir bilan qoplangan yong’oq solingan… U Assiriya xonligi davrlarida paydo bo’lgan bugungi kungi tayyorlash reseptlari XV asr Turk pishiriqlar kitobida yozilgan bo’lishiga qaramasdan. Kadayif ham turklarning sevimli shirinliklaridan biri. U yong’oq bilan donlarning bolda aralashmasidir. Halva va dunyoga mashhur bo’lgan achibadem kurabiyesi deb nomlanuvchi mag’iz xamiri nimaligini hamma bilsa kerak.
, , , , ,