Meksika taomlari

mazali

Ispan konkistadorlari o’zining qatnashuvini turli hil sohalarda xususan taomlarda ko’rsatdi. Ikki madaniyatning to’qnashuvi aynan shu Meksika taomlari paydo bo’lishiga olib keldi.

Ispanlar kelishidan oldin Meksikaliklar yog’ bilan tanish emas edilar. Taomlar pishirlagan yoki qaynatilgan edi. Ispan kolonizatorlari tezda amerikanlashdi va ularning odatlarini o’zlashtirishdi. Qo’vurish kabi yangi taom pishirish yo’llari turli hil ovqatlar paydo bo’lishiga olib keldi.

Baliq va jo’xori

Ispanlar kelishidan avval Meksikada jo’xori asosiy taom hisoblangan. Maya mifologiyasiga ko’ra odamlar ilohlarning qoni va jo’xori aralashmasidan kelib chiqishgan. Shu sababli jo’xori ilohiy darajaga ko’tailgan. Jo’xori turli hil pishiriqlar va nonga asos bo’lib kelmoqda.

 Wonderful Mexican beans recipes

Tortilla yoki nachos?

Jo’xori tortillani qilish uchun ishlatiladi. Xamir qilish uchun quruq urug’lar iliq suvda bo’ktirilishi kerak. Keyingi kuni urug’lar qurutilishi kerak. Shu pasta, ingichka bo’laklarga bo’linib isitilgan loyga qo’yiladi. Tortillaning boshqa turi totoposdir. Bu chipslar bo’lib tuz va chili bilan aralashgan jo’xori kukunidan qilinadi. Amerikaliklar unga nachos degan nom qo’yishdi.

No’xat machos

Meksika 20 hil no’xatning vatanidir. Jo’xori bilan no’xat aralashmasi odamlarni kerakli aminokislotalar bilan ta’minlaydi va shu orqali oqsillar ishlab chiqariladi. No’xatlar hushbuy o’simliklar bilan pishirilib tortilla bilan yeyishga ishlatiladi.

Issiq qonlikning siri

Meksikada chili, ziravorlarning malikasi bo’lgan va bo’ladi. Meksikaliklar buni naqadar yaxshi ko’radiki hech qaysi taomni usiz iste’mol qilishmaydi. Chilining 90dan ortiq turi bo’lib ular har hil rang, shakl va ta’mga ega.

Meksika: sutdan ehtiyot bo’ling!

Meksikada eng mashxur alkogol ichimligi tekilladir. Lekin, bu ichimlikning sut bilan aralashmasi respeti mavjud emas. Sutdagi kimyoviy moddalar tekilla bilan aralashganda alkogolni kuchaytirib tanani zaharlanishiga olib keladi.
, , , ,