• cooking

Qalampirlarni achchiqlik darajasi

mazali

Qalampirni achchiqlik darajasi qanday o'lchanadi

Qalampirlarni achchiqlik darajasini o’lchash

Qalampirlar achchiqlik darajasini scoville birligida o’lchanadi. Eng past darajasi 0 dan boshlanadi – bu oddiy bulg’or qalampirining achchiqlik darajasi. O’lchov 1000000 bilan tugaydi – bu darajada faqatgina Hindistonda yetishtiriladigan „bhut jolokia pepper“ bo’ladi. U juda ham kuchli bo’lganligi sababli Hind militsiyasi uni granatalarga joylashtirib olomonni tarqatish va terroristlarga qarshi kurashishda foydalanadilar. Achchiqlik darajasi achchiq sezilishiga qarab belgilanadi. Nol darajada siz achchiqni sezmaysiz. 1000000 darajaga esa siz chiday olmasangiz kerak.

heat of peppers

Achchiqlikni ta’minlaydigan kimyoviy modda “kapsaitsin”dir. Dr. Wilbur Scoville o’lchash usulini 1912 yilgi keng tajribalari sababli o’z nomi bilan atagan. U ilk asoslarini topa olgan barcha qalampirlar asosida besh darajaga ajratgan. Biroq ba’zi yuqori darajadagilar u yerda o’rin topa olmaganlar.